reklama

czwartek, 15 czerwca 2017

Piersi z kurczaka z gruszką i mozzarellą zapiekane z ryżem

Piersi z kurczaka i owoce doskonale się uzupełniają. Dlatego znowu postanowiłam wykorzystać takie połączenie tworząc moją innowacyjną zapiekankę. Tym razem są to piersi z kurczaka z gruszką i  mozzarellą zapiekane z ryżem. Bardzo lubię robić tego typu potrawy, bo można je przygotować wcześniej, a zapiekać dopiero przed samym podaniem i nie trzeba cały czas stać przy kuchni.

Składniki:
1 torebka ryżu ugotowanego al dente
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duża  gruszka na wpół dojrzała
plastry bekonu
majonez
200 ml śmietany 30 %
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
majeranek
                                   
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente , przyprawiony pieprzem i curry, na którym  ułożyć piersi wyciągnięte z marynaty, posmarowane majonezem i owinięte plastrami bekonu. Gruszki umyć, pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na owiniętych bekonem  piersiach. Ser pokroić na plasterki i położyć na plastrach gruszki. Całość posypać majerankiem. Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego, wymieszać, a następnie zalać mięso i ryż. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Zaserwowałam to danie z surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz