reklama

wtorek, 21 marca 2017

Schab pod pieczarkową pierzynką zapiekany z ziemniakami w ziołach

Ostatnio bardzo lubię sporządzać proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. Dlatego też co jakiś czas wymyślam takie. Przepis na schab w ten sposób przygotowany zrodził się w mojej głowie z chwilą, kiedy mąż kupił bardzo ładny kawałek schabu, a na kotlety schabowe nie mieliśmy absolutnie ochoty. Tak więc powstało znowu pyszne, szybkie danie obiadowe, które można zaserwować nawet na proszony obiad. Jeśli chodzi o mojego testera to był ona zachwycony takim obiadkiem.

Składniki:
4 kotlety schabowe
250 g pieczarek
starty ser
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
łyżka masła
12 średnich ziemniaków
sól
pieprz świeżo mielony
tymianek
papryka słodka
olej
wiórki masła

Sposób przygotowania:

Kotlety trochę rozbić, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawić na godzinkę do lodówki. W między czasie obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach pieczarki, które następnie przesmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, ponacinać, posmarować olejem i oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kotlety, które posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem. Na tak przygotowane mięso nałożyć przesmażone pieczarki. Na środku blaszki ułożyć przygotowane ziemniaki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut. Po tym czasie na kotlety nałożyć starty ser, a na ziemniaki wiórki masła i zapiekać do rozpuszczenia sera. Tą potrawę zaserwowałam z sałatką z żółtej fasolki szparagowej. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz